Hoe krijgen starters een kans in de woningmarkt?Al jaren wordt er door het kabinet gesproken over het tekort aan woningen waardoor de starters het in de woningmarkt moeilijk hebben. Het lijkt erop dat er diverse maatregelen worden bedacht ter ondersteuning, maar al die aandacht leidt niet tot een eenvoudige instroom.

 

Geen overdrachtsbelasting voor starters/doorstromers tot 35 jaar

Ben je nog geen 35 jaar en starter of doorstromer dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Het is slechts een tijdelijke maatregel die vanaf 1 januari 2021 geldt voor maximaal 5 jaar. Dit is natuurlijk een leuke geste van de overheid, wel jammer dat dit niet geldt voor alle starters. Daarnaast is de praktijk dat het behaalde voordeel direct wegvloeit in de pocket van de verkopers. Want door de krapte op de markt en de vele overbiedingen is het voordeel nihil. Overigens berust de regeling op een vrijstelling waar je als koper een beroep op moet doen. Tja,…….eenvoudiger kunnen we het niet maken, zegt de belastingdienst.

Heel slim, de overdrachtsbelasting is eigenlijk verhoogd naar 8% met een tijdelijke korting van 8% en 6 % korting voor doorstromers van 35 jaar en ouder, mits het de eigen woning betreft.

 

Starterslening

De starterslening is een aanvulling op je hypotheek waarbij je de eerste 3 jaar geen rente of aflossing betaalt. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de eerste hypotheek bij de bank. Je kunt dus eigenlijk een hogere lening krijgen dan je feitelijk kunt betalen.

Maar dan komt het…… niet iedere gemeente kent een starterslening, daarnaast is de koopsom van de woning gemaximeerd. Voor Dalfsen bijvoorbeeld is dit € 240.000,-. Ook hier is een leeftijd van de starter aan gekoppeld, in dit geval tot 40 jaar. Verder bepaalt de gemeente of dit van toepassing is voor nieuwbouw en/of bestaande bouw. Dalfsen heeft de regeling gelukkig gesteld voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Deze regeling is vanaf 7 oktober 2020 inwerking getreden. Kijken we dan naar de werkelijke markt….. dan zien we dat in de periode van 7 oktober tot heden één woning is verkocht onder dit maximum bedrag . Nu maar hopen dat de starter daar op tijd bij is geweest.

 

Belegger

De grootste concurrent voor de starter is de belegger. Er zijn genoeg particuliere kleine spaarders die geen rente ontvangen op hun spaargeld. Het is in deze prijsklasse zeker interessant te kopen en vervolgens te verhuren, de 8% overdrachtsbelasting schrikt de belegger niet af.

 

Conclusie

Eigenlijk is de conclusie eenvoudig, de starter maakt ook in de markt in Dalfsen geen kans op een woning.

Dus we hebben fantastische regelingen, maar enkelen komen ervoor in aanmerking.

 

Zijn er oplossingen?

Natuurlijk zijn er oplossingen, al zijn ze ouderwets…… Vroeger hadden we zoiets als sociale en economische binding in een bepaald gebied tot een bepaalde koopsom. Dat geeft de starter in ieder geval meer kans. Nog mooier is het als daarbij de belegger een verbod krijgt te kopen. Al gaat dat allemaal erg ver en verstoort dit het vrije marktverkeer.


Meer weten?