In de file voor een koopwoning?De huizenmarkt in de Randstad is problematisch. De problemen doen zich niet alleen meer voor in Amsterdam. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs nog sneller op. Dat de problemen zich langzamerhand verspreiden over de rest van het land is wel duidelijk. Ook voor wie opzoek is naar een woning in Zwolle ondervindt dezelfde problemen.

De woningmarkt lijkt compleet van slag. Waar we nog maar enkele jaren geleden aanbod in overvloed hadden, droogt de woningmarkt volledig op. Het jonge verse aanbod is slechts enkele dagen op de markt. Dit is het gevolg van gunstige economische ontwikkelingen, een nog steeds lage hypotheekrente en de inkomensgroei die in alle sectoren een rol begint te spelen.

Door deze relatief hoge vraag en een teruglopend aanbod zijn er 10% minder woningen verkocht dan in dezelfde tijd in 2017. Niet zo gek dus dat kopers, vooral in de prijsklasse tot € 400.000,- in ons werkgebied, zich storten op nieuw aanbod. Wie nu als makelaar over veel woningaanbod beschikt moet zich zeker achter de oren krabben.

Inmiddels zijn de prijzen in veel gebieden al weer boven het niveau van voor de crisis in 2008. Prijzen zijn nauwelijks onderhandelbaar en in sommige gebieden wordt er (ver) boven de vraagprijs geboden. Consumenten willen wel kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. De verwachting op korte termijn is dan ook dat de prijzen nog even door zullen stijgen.

Waar de consument nog drie jaar geleden eerst zijn huis verkocht voor een nieuwe te kopen is dit geheel omgeslagen. Door het vertrouwen wat is weergekeerd in de woningmarkt gaan consumenten eerst kopen en dan pas verkopen. Toch blijven regionale verschillen groot. De druk in de grote steden is groot en vele consumenten nemen weer hun toevlucht tot de kleinere kernen.

Toekomstige korte termijn ontwikkelingen.

Volgens de juni raming 2018 van het Centraal Plan Bureau zal er in 2018 een duidelijke economische groei optreden. Daarbij zullen ook de inkomens gemiddeld sterker groeien dan in de afgelopen jaren. Het inflatieniveau zal in 2018 naar verwachting ook hoger uitkomen dan in het afgelopen jaar en zal in 2019 nog sterker oplopen. De werkloosheid blijft naar alle waarschijnlijkheid verder dalen tot onder de 4%. De verwachting is dat de kapitaalmarktrente in 2018 iets zal oplopen als gevolg van de aantrekkende economie, maar deze zal nog steeds historisch laag blijven als gevolg van met name het beleid van de Europese Centrale Bank in de afgelopen periode.

Conclusie, verkopers hebben het weer voor het zeggen, kopers hebben het lastig, en dan te bedenken dat er ook nog starters zijn in deze markt. Als je dan ook nog alleen bent of alleenverdiener…… heb je nauwelijks kansen in deze markt.

Ad Goudzwaard

Makelaardij Goudzwaard Prinsenstraat 10, Dalfsen Tel: 0529 – 432 058 www.goudzwaard.nl


Meer weten?