Online bieden…een nieuwe manier van koophuis (ver)kopen?We doen steeds meer via internet, dus waarom niet online bieden op een huis? Online bieden komt voort van een overspannen markt met name in de grote steden zoals Amsterdam, Groningen, Utrecht, Zwolle ect. Gevolg, kandidaat kopers bieden vaak fors boven de gestelde vraagprijs. Veelal wordt geboden met inschrijfformulieren via de verkopende makelaar, of soortgelijke gesloten systemen, waarbij het voor de kandidaat koper toch een min of meer ondoorzichtig systeem is. Het gevoel van koehandel voor potentiële kandidaat kopers kan ontstaan, anderen missen de openheid, omdat het resultaat niet openlijk naar buiten wordt gebracht.

 

Hoe werkt het precies?

In de basis is de voorbereiding niet anders als bij een normale voorbereiding van een verkoopprocedure. Bij de aanmelding van het te verkopen pand wordt er vermeld dat het een verkoopprocedure betreft met het NVM Online Bieden met een doorverwijzing naar het platform. Daar staat de termijn wanneer de bieding start en wanneer de termijn sluit. Iedere kandidaat kan voorafgaand aan het biedingsproces de woning bezichtigen. NVM Online Bieden is een online tool dat het biedproces transparant maakt. Als geïnteresseerde kan je precies zien wat een ander geboden heeft. Het biedproces leidt tot een voorstel, niet tot een transactie. Verkopers gebruiken NVM Online Bieden omdat zij via een transparant biedproces de maximale opbrengst voor hun woning willen realiseren. De verkopend makelaar activeert de tool als onderdeel van het verkoopproces. In plaats van een één-op-één onderhandeling met een geïnteresseerde, of in plaats van een gesloten inschrijving, komen prijs en de voorwaarden transparant tot stand. Iedere geïnteresseerde kan meedoen aan het proces en daarbij zijn voorwaarden voor onder andere financiering, bouwkundige keuring en transportdatum doorgeven.

 

Wordt de hoogste bieder automatisch de koper?

Nee, als verkoper bepaal jij met wie je een koopovereenkomst wilt gaan tekenen. Dat kan de hoogste bieder zijn, maar naast de hoogte van het bod wordt er ook gekeken naar de voorwaarden van ieder bod. Is bod twee of bod drie aantrekkelijker, dan kun je er voor kiezen om dat bod te accepteren.

 

Voordelen van het online bieden?

Verkopen via NVM Online Bieden geeft alle geïnteresseerden gelijke kansen. Het is een eerlijke manier van verkopen die bovendien tot de maximale opbrengst leidt. Iedereen die mee wil doen aan het biedproces kan bovendien zelf aangeven welke aanvullende voorwaarden hij of zij wil bedingen. Misschien heb je zelf weleens mee gedaan aan een inschrijving. Je weet hoe frustrerend dat kan zijn omdat je geen enkel houvast hebt wat je moet bieden. Door het prijsvormingsproces transparant te maken hebben geïnteresseerden gedurende het hele biedproces, zelf de keuze of ze nog een bieding willen doen of niet.

 

Kan iedereen vrij bieden?

Kandidaten moeten zich voorafgaand bij de verkopende makelaar legitimeren. Vervolgens kunnen ze een bod uitbrengen op het beoogde pand. Persoonlijke gegevens van de bieders zijn op de site niet zichtbaar. Biedingen gaan per keer met 500 of duizend euro omhoog. Na sluiting van de biedingstermijn bepaalt de verkopende partij met de makelaar aan wie het huis wordt gegund. Mensen die bieden zitten overigens niet vast aan hun bod.

 

Is Online Bieden geschikt voor iedere woning?

In principe kan het systeem van NVM Online Bieden bij iedere woning worden toegepast echter van belang is natuurlijk wel de inschatting of er genoeg belangstellenden zijn. Ook de inzet van de vraagprijs hebben daarop een grote impact.


Meer weten?