Ook aantrekkende woningmarkt voor Dalfsen-Ommen.In Amsterdam lijkt de crisis al lang vergeten. Deze positieve tendens lijkt zich langzaam als een olievlek over de rest van Nederland uit de breiden. De beweging in de markt is goed zichtbaar, de borden verkocht rijzen als paddestoelen uit de grond.

De verschillen zijn nog groot. Het is natuurlijk fantastisch na al die jaren eindelijk weer eens iets positiefs te horen. Toch is het nog allemaal erg broos. In de kleine kernen is dit het meest zichtbaar daar doen de tussen-, hoek- en twee onder eenkap-woningen het weer goed.

De vrijstaande woningen voor Dalfsen blijven iets achter vooral in het segment € 450.000,- en meer. Voor Ommen ligt dit vanaf het segment van € 350.000,- en meer. De kopende consument blijft kritisch, want hij heeft nog steeds wat te kiezen. Met name Dalfsen heeft door de verkoop van de kavels in plan “Ooster-Dalfsen” weer een behoorlijk nieuwe aanwas aan nieuwe woningvoorraad.

Voor Ommen ligt dit iets genuanceerder. Het nieuwbouwplan “de Vlierlanden” wordt niet in één keer uitgegeven, maar loopt gelijkmatiger. Daardoor is de nieuwe aanwas van nieuwe woningvooraad dan ook veel gelijkmatiger. Niet alleen de woningmarkt lijkt te profiteren van de stijgende markt. Om ons heen zien we hetzelfde gebeuren bij de bouwbedrijven. Zowel voor verbouw als in de nieuwbouwmarkt zijn onze bouwbedrijven weer druk. Cijfers zeggen meer dan woorden: voor onze regio Dalfsen-Ommen.

Een consument die zich op de woningmarkt begeeft heeft in onze regio een keuze uit gemiddeld 16 woningen, landelijk ligt dit cijfer op 10 woningen.

– Er is 18,5 % nieuw aanbod bijgekomen (laatste kwartaal) t.o.v. 28,7 % landelijk.

– Het gemiddelde dat een pand in onze regio op de markt staat is 408 dagen tot 330 dagen landelijk.

– Het percentage van het aanbod wat langer dan 1 jaar te koop staat is voor onze regio 51,5% tot 44,9 % landelijk Vergeleken met vorig jaar liggen de woningprijzen in bijna alle regio’s op een hoger niveau. Ook voor Nederland totaal is sprake van een stijging van de transactieprijs van 5,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Al meer dan twee jaar lang is de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar eerder positief. Ten opzichte van een kwartaal eerder is de prijs van verkochte woningen gestegen met 1,0%. De prijsontwikkeling kwartaal-op-kwartaal is vaak nog wat beweeglijker dan de jaar-op-jaar prijsontwikkeling.

Tenslotte vanuit onze praktijk ervaren we sinds jaren weer een opkomende trek vanuit het westen van Nederland (terug) naar het oosten. Ook is er een toenemend aantal bezichtigingen, wel is kwaliteit bij verkoop steeds belangrijker geworden. De huidige koper willen het liefst een woning die helemaal klaar is. De uitdaging blijft dus bij de woningen die hier in te kort schieten. Kortom het is weer lente op de woningmarkt.


Meer weten?