Woning (ver)kopen? Juist nu of later?EEN WONING KOPEN

Je zult maar op het punt staan een woning te kopen, wat nu?

Er is nog steeds een grote vraag naar woningen en het aanbod is nog steeds relatief laag. De

geldverstrekkers kijken steeds kritischer naar hypotheekaanvragen en de rente lijkt weer iets op te lopen. Wat is nu verstandiger, een nieuwbouwwoning kopen of toch liever bestaande bouw?

Begin met een gedegen onderzoek op de huizenmarkt. Noteer de datum van de eerst volgende OPENHUIZENDAG in oktober. Afgelopen 1 april was het weer zover. Vele verkopers openden toen hun deuren om je rijkelijk te ontvangen. Laat die kans niet voorbijgaan. Als je (door)starter bent kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of je ooit aan een nieuwe woning kunt komen. Toch is het niet zo zwart-wit als dat het lijkt. Laat je niet te veel leiden door alle “adviseurs” die je in het dagelijks leven tegenkomt.

Laat je bijstaan door een deskundige, die dagelijks met z’n voeten in klei staat. Immers de markt is constant in beweging en is nooit saai. Daarnaast zijn er genoeg ondersteunende mogelijkheden voorhanden als je deze maar weet te vinden. Ik denk daarbij aan producten zoals de STARTERSLENING voor jonge starters, de DUURZAAMHEIDSLENING voor de huisbezitter die in de bestaande woning wil verduurzamen of de VERZILVERLENING voor de oudere jongeren die niet willen verkopen, maar besluiten de woning levensbestendig te verbouwen of te verduurzamen. Niet alle gemeenten voeren dezelfde voorzieningen, dus ben je een beetje afhankelijk van de gemeente waar je woont. Als je precies wil weten hoe dit allemaal werkt in je gemeente waar je woont of je buurgemeente, loop dan eens binnen voor advies.

Raadpleeg je aankoopmakelaar en vergroot hiermee je kans van slagen.

EEN WONING VERKOPEN

Wil je gaan verkopen of overweeg je dit?

Is dit nu de juiste tijd of moet ik nog even wachten? De marktprijzen zijn iets gedaald maar nog steeds is de markt aantrekkelijk om te verkopen. Het aanbod neemt iets meer toe maar nog steeds is er voldoende vraag in de markt. De koper van heden ten dage is wel wat kritischergeworden. Zorg dus voor voldoende duidelijkheid voorafgaand, tijdens en ook na de bezichtiging.

Doordat er meer aanbod is, val je iets minder snel op. Besteed daarom zorg aan je woning voordat je gaat verkopen.

Waar moet ik op letten als ik mijn woning wil verkopen.

– kies de makelaar die bij je past, let daarbij niet alleen op courtage maar ook op bijkomende kosten, intrekkingskosten, advertentiekosten en niet te vergeten, is de prijs inclusief of exclusief b.t.w.

– Bekijk recensies van makelaars en niet alleen op funda, maar ook via andere kanalen, zoals Wie Is De Beste Makelaar en vraag vrienden of kennissen naar hun ervaring.

– Wees reëel in je marktprijs. Gouden bergen beloven is niet moeilijk, waarmaken wel. Wees ook kritisch naar jezelf.

– Spreek met je makelaar duidelijk af wat er gebeurt als je afscheid van elkaar neemt. Doe dit vooraf en niet achteraf als het te laat is.


Meer weten?