Woningmarkt koelt af, na periode van oververhitting?Waar we bij onze column van de vorige uitgaven van het DalfsenNet Magazine nog volop in de fase van overbieden en koopprijzen met bieden vanaf op funda zagen staan, lijkt het bijna dat aan mijn oproep, of dit nu niet anders kan, gehoor is gegeven. 

De oververhitte woningmarkt is in korte tijd flink afgekoeld. De woningprijzen stijgen volgens

de statistieken nog steeds, maar minder hard dan voorheen. De verkooptijden en de ‘verkoopvoorraad’ bij de makelaars nemen toe. De kopers kunnen weer een keuze maken uit meerdere woningen en een tweede bezichtiging afspreken. Men kan weer veilig een bouwkundig en/of financieel voorbehoud maken zonder zich daarmee ‘buitenspel’ te zetten. Een goede ontwikkeling voor kopers. En indirect ook voor de meeste verkopers; na de verkoop zijn zij immers ook vaak aangewezen op koop!

Als makelaar zijn wij ook zeker niet ongelukkig met deze veranderingen. In een minder overspannen markt kunnen wij gegadigden weer de tijd geven en is het veel fijner zaken doen. En wij kunnen ons binnen de makelaardij weer onderscheiden nu de verkoop niet meer haast vanzelf wel goed komt.

Of deze situatie zich verder doorzet blijft nog even een twijfeling, ook al beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt. Het lukt maar niet de woningbehoefte en het aanbod op een juiste wijze op elkaar aan te laten sluiten. Wat daarin zeker niet meehelpt is het achterblijvende aantal nieuwbouwwoningen. Er blijft een enorme behoefte naar eengezinswoningen, maar in plaats van meer bouwen is er minder gebouwd ten opzichte van het vorige jaar, ondanks de vele toezeggingen vanuit politiek Nederland. De vraag naar betaalbare en passende nieuwbouw is groot. Door de sterk gestegen bouw- en grondkosten lijkt de afstand tussen de koper en de woningmarkt alsmaar groter te worden. Het evenwicht is daarin nog lang niet bereikt.

Binnenkort hopen we wat aan dit evenwicht te kunnen doen door een start te kunnen maken met een aantal nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment. Na een lange aanloopperiode lijkt er beweging te komen in de bouw van 9 APPARTEMENTEN op de HOONHORST in samenwerking met van Pijkeren Woningbouw. Ook in het starters segment hopen we op korte termijn in NIEUWLEUSEN, Westerbouwlanden, te starten met de bouw van diverse SMARTWONINGEN, HOEK- EN TUSSENWONINGEN in samenwerking met Vastbouw Vastgoedontwikkeling. Dus starters op de woningmarkt; opgelet! Bezoek regelmatig onze website of bel ons kantoor.


Meer weten?