Zorgplicht van de makelaar, wat houd dat in?Als je een huis wilt kopen of huren, is de kans groot dat je een makelaar inschakelt om je te begeleiden bij dit proces. Verstandig! Een goede makelaar kan van onschatbare waarde zijn en je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Maar wist je dat de makelaar ook een zorgplicht heeft? Dat klopt, en het is belangrijk om te begrijpen wat deze plicht inhoudt.

De zorgplicht van een makelaar betekent simpelweg dat hij of zij verantwoordelijk is voor het handelen in het beste belang van de klant, oftewel jij als koper of huurder. Dit betekent niet alleen dat de makelaar eerlijk en transparant moet zijn, maar ook dat hij of zij op de hoogte moet zijn van alle relevante informatie met betrekking tot het pand en deze informatie met jou moet delen.

Een goede makelaar zal bijvoorbeeld altijd op zoek gaan naar eventuele gebreken aan het huis en deze aan jou rapporteren voordat je een definitieve beslissing neemt. Denk hierbij aan lekkages, structurele problemen of andere gebreken die jouw woongenot kunnen beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor huurders: de makelaar moet ervoor zorgen dat jij als huurder op de hoogte bent van eventuele problemen met het gehuurde pand voordat je een huurovereenkomst tekent.

Daarnaast heeft de makelaar ook een taak als het gaat om het informeren over relevante juridische en financiële aspecten van het koop- of huurproces. Hij of zij moet je bijvoorbeeld op de hoogte brengen van alle benodigde documenten, zoals een energielabel, bouwvergunningen of bestemmingsplannen. Ook moet de makelaar ervoor zorgen dat jij als klant begrijpt welke kosten er komen kijken bij het kopen of huren van een pand, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting of borg.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de zorgplicht niet alleen geldt tijdens het aankoop- of huurproces, maar ook daarna. Als er zich problemen voordoen met betrekking tot het pand waarvoor de makelaar verantwoordelijk was, heeft hij of zij de plicht om jou te helpen bij het vinden van een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld gaan om problemen met betrekking tot garanties, vergunningen of andere contractuele afspraken.

Kortom, de zorgplicht van een makelaar is essentieel voor een succesvolle en eerlijke transactie. Het is belangrijk om te weten dat je als klant recht hebt op deze bescherming en dat je mag verwachten dat de makelaar zijn of haar plicht serieus neemt. Mocht je het gevoel hebben dat jouw makelaar niet aan zijn zorgplicht voldoet, aarzel dan niet om dit bespreekbaar te maken en eventueel juridische stappen te ondernemen.

Dus onthoud: kopen of huren? Een goede makelaar is de sleutel tot succes!


Meer weten?