Hoe kies ik de juiste makelaar …?
Als u op zoek bent naar een makelaar zijn er tegenwoordig genoeg keuzes. Toch blijkt in de praktijk het voor kandidaat verkopers heel erg lastig een juiste keuze te maken. Er is genoeg misleiding en verleiding in de markt. In dit artikel wil ik u een aantal praktische tips geven, die de keuze voor u mogelijk wat makkelijker kan maken.
- Verkopen met of zonder makelaar?
Op zich is deze tekst al een beetje misleidend. Met de komst van een formule als MAKELAARSLAND maakt u, al is het
voor een gedeelte, ook nog steeds gebruik van de kennis van een makelaar, echter het rondleiden, de brochure en foto’s doet u zelf. Wist u dat ook lokale makelaars u dit kunnen aanbieden? Spreek duidelijk af wat u wel en niet van uw makelaar verwacht. Kunt u een keer zelf niet bezichtigen? Geen nood, uw lokale makelaar zal u beslist ter wille willen zijn tegen vooraf afgestemd tarief. Misschien realiseert u zich niet dat niet iedere koper het prettig vindt rechtstreeks contact te hebben met de verkoper. Daarnaast verdient een goede makelaar zichzelf terug.
- Hoeveel makelaars ga ik uitnodigen?
Het is niet ongebruikelijk dat u meerdere makelaars laat komen voor een kennismakingsgesprek. De makelaar zal na zijn bezoek advies geven over de vraagprijs, de opbrengst en de mogelijke verkooptijd van uw woning.
- Bent u goed voorbereid? Hier een aantal tips:
– Informeer bij vrienden, kennissen of buurtgenoten, die ervaring hebben met deze makelaar
– Regelt de makelaar alles zelf, of komt er iemand anders om de bezichtiging te doen?
– Hoeveel woningen zijn er in verkoop en hoeveel full-time makelaars heeft het kantoor? Deel het aantal woningen door het aantal makelaars en je hebt een idee over de hoeveelheid tijd die ze voor je hebben.
– Maak een inschatting of vraag naar de gemiddelde verkooptijd en de verhouding tussen de vraagprijs en de opbrengst voor dit betreffende kantoor.
– Hoe heeft de makelaar zich voorbereid op het gesprek?
– Hoe reëel is de geadviseerde vraagprijs en opbrengst. Er zijn makelaars die gouden bergen beloven in de hoop dat ze de woning mogen verkopen.
– Let op de kosten. Hoe is de verhouding prijs/prestatie. Een goedkope makelaar rekent vaak extra kosten voor zaken zoals open huis, aanpassing van de prijs, Funda of de brochure ect. Let dus op de verborgen/niet inbegrepen kosten.
– Wat gebeurt er als uw huis niet wordt verkocht? Kunt u intrekken en wat zijn dan de intrekkingskosten. Laat het u niet gebeuren, dat deze zo hoog zijn, dat u niet kan/durft in te trekken. Maak daar dus vooraf duidelijke afspraken over.
– Hoe klikt het. Heb je het gevoel dat je voor elke vraag bij deze makelaar terecht kunt?
– Bereikbaarheid. Hoe zijn de openingstijden van het betreffende makelaarskantoor en werken ze ook op zaterdag. Hoe makkelijk kan ik een afspraak maken? Kun je ook ’s avonds terecht met uw vraag? Desnoods maakt u een afspraak bij een te koop staand pand om e.e.a. uit te testen.
- Zijn er ook reviews van het makelaarskantoor te vinden? Let op: kijk vooral naar het aantal reviews. Er zijn heel veel verschillende bronnen voor reviews. Een van de bronnen is FUNDA.
Helaas doen niet alle makelaars daar aan mee. Daarnaast heeft de makelaar hier zelf enige invloed op. Zo kunt u niet reageren als u heeft bezichtigd, uw woning niet hebt verkocht of op een andere manier wil reageren op deze makelaar. Zoek dus naar onafhankelijke organisaties, waar de makelaar geen invloed op heeft. Voorbeeld van zo’n organisatie is WIE IS DE BESTE MAKELAAR www.widbm.nl.Persoonlijk kijk ik altijd of er ook een aantal matige reacties tussen staan. Het is namelijk onmogelijk het voor iedereen goed te doen. Staat er niet een slecht cijfer tussen? Wees dan op uw hoede.
Tenslotte
Welke keuze u ook maakt: oordeel zelf wat het meest prettig voor u is. Gemiddeld moet een makelaar niet te opdringerig zijn, maar tegelijkertijd assertief genoeg om een geïnteresseerde over een eventuele drempel te helpen. Een goede makelaar helpt de koper adviseren bij de minpuntjes van uw woning en daarmee bedoel ik niet een advies voor het juiste bod!
Veel succes gewenst met uw juiste keuze.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen: is jouw huis geschikt?
Het installeren van zonnepanelen kan een uitstekende manier zijn om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar…
Levensloopbestendig wonen, hoe zit dat precies?
Levensloopbestendig wonen wordt steeds belangrijker nu mensen langer thuis willen blijven wonen. Dit concept houdt in dat een woning geschikt…