Levensloopbestendig wonen, hoe zit dat precies?Levensloopbestendig wonen wordt steeds belangrijker nu mensen langer thuis willen blijven wonen. Dit concept houdt in dat een woning geschikt is voor elke levensfase, waardoor je comfortabel en veilig kunt blijven wonen, zelfs als je mobiliteit of zorgbehoeften veranderen. Bij Goudzwaard Makelaars helpen we je graag op weg met het vinden of aanpassen van een levensloopbestendige woning.

Wat is levensloopbestendig wonen?

Levensloopbestendig wonen betekent dat een woning zo is ontworpen of aangepast dat je er comfortabel kunt blijven wonen, ongeacht je leeftijd of fysieke gesteldheid. Dit houdt in dat de woning toegankelijk is en voorzien van de nodige aanpassingen om het dagelijks leven makkelijker te maken. Denk hierbij aan gelijkvloerse woonruimtes, brede deuropeningen, en een veilige badkamer.

Gelijkvloers wonen

Een van de belangrijkste aspecten van levensloopbestendig wonen is het hebben van een gelijkvloerse woning. Alle belangrijke leefruimtes, zoals de slaapkamer, badkamer, keuken en woonkamer, bevinden zich op dezelfde verdieping. Dit voorkomt het gebruik van trappen, vermindert het risico op vallen en vergroot de toegankelijkheid. Appartementen of bungalows zijn vaak ideale opties voor gelijkvloers wonen.

Aanpassingen aan de badkamer

De badkamer is een ruimte waar veel ongelukken kunnen gebeuren. Daarom is het belangrijk om deze ruimte veilig en toegankelijk te maken. Overweeg het installeren van antislipvloeren, een inloopdouche in plaats van een bad, en beugels bij het toilet en in de douche. Deze aanpassingen maken de badkamer veiliger en makkelijker te gebruiken, vooral als je mobiliteit vermindert.

Brede deuren en drempelloze vloeren

Voor een levensloopbestendige woning zijn brede deuren en drempelloze vloeren essentieel. Ruime deuren vergemakkelijken het bewegen met een rolstoel of rollator door het huis. Het verwijderen van drempels voorkomt struikelgevaar en maakt het eenvoudiger om van de ene naar de andere ruimte te gaan. Deze verbeteringen verhogen zowel de toegankelijkheid als de veiligheid van je woning.

Keuken aanpassingen

Een toegankelijke keuken is ook een belangrijk onderdeel van levensloopbestendig wonen. Zorg ervoor dat de werkbladen en kasten op de juiste hoogte zijn geplaatst en gemakkelijk bereikbaar zijn. Overweeg het installeren van een kookplaat met beveiliging tegen overkoken en automatische uitschakeling voor extra veiligheid. Dit maakt het koken veiliger en makkelijker, vooral als je mobiliteit vermindert.

Goede verlichting

Goede verlichting is cruciaal om ongelukken te voorkomen. Zorg voor voldoende verlichting in alle ruimtes, vooral in de hal, trap en badkamer. Bewegingssensoren kunnen handig zijn om ervoor te zorgen dat lichten automatisch aangaan wanneer je een kamer binnenkomt. Dit zorgt voor extra veiligheid en comfort, vooral ’s nachts.

Waarom kiezen voor levensloopbestendig wonen?

Levensloopbestendig wonen biedt tal van voordelen. Het stelt je in staat om langer zelfstandig te blijven wonen in je vertrouwde omgeving, wat bijdraagt aan je welzijn en kwaliteit van leven. Bovendien kan een levensloopbestendige woning de waarde van je huis verhogen, omdat het aantrekkelijk is voor een bredere groep kopers. Door tijdig aanpassingen te maken, kun je toekomstige kosten en ongemakken voorkomen.

Goudzwaard Makelaars

Bij Goudzwaard Makelaars begrijpen we hoe belangrijk het is om een woning te vinden die aan je huidige en toekomstige behoeften voldoet. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een levensloopbestendige woning of het aanpassen van je huidige woning om deze geschikt te maken voor alle levensfases. Ons team biedt deskundig advies en begeleiding bij het hele proces, van het zoeken naar de juiste woning tot het regelen van aanpassingen.

Ben je op zoek naar een levensloopbestendige woning of wil je je huidige woning aanpassen? Neem contact op met Goudzwaard Makelaars voor deskundig advies en begeleiding. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning die aan al je behoeften voldoet.


Meer weten?