Is de Huizenmarkt Corona proef?



Het is erg onrustig op de woningmarkt
Speculaties alom, economen, banken, makelaars, hypotheekadviseurs ieder met zijn eigen(wijze) beoordeling. Waar zitten we en waar gaan we naar toe? Voor wie nu instapt in de woningmarkt is dit een belangrijke vraag, maar ook voor wie gaat verkopen of doorstromen.
Terwijl de lock down in Nederland werd afgekondigd en velen gedwongen thuis kwamen te zitten, trok de woningmarkt nog extra stevig aan. Geheel tegen de verwachting in van velen. Na een gewenningsperiode van enkele weken kwamen de bezichtigingen bij de woningen op stoom.

Ondanks de beperkingen, zoals niet meer dan 3 personen gelijk binnen en handschoenen aan, ontsmettingsmiddelen ect. Waar we voorheen moesten knokken om de bezichtigingsafspraak binnen normale kantooruren te realiseren, kan nu werkelijk alles.
Het tweede kwartaal 2020 laat een grote stijging zien. Zowel op prijs als in aantallen verkochte woningen. Is dit vreemd? Neen, de starters in de woningmarkt hebben het moeilijk, zodra er een woning op de markt komt, springen ze er als het ware bovenop. Terwijl ze het al lastig hebben. Voor maar liefst 68% van de Nederlandse starters op de woningmarkt is er een koopwens, maar is het momenteel (haast) onmogelijk om een eigen woning te kopen zonder (extra) hulp van (groot)ouders.

Ook doorstromers hebben beperkte keuze, als je een woning wilt kopen moet je snel reageren, vooral niet treuzelen. Dat is zeker niet voor een ieder weggelegd, als je dan ook je eigen huis nog moet verkopen, geeft dit de nodige druk.
Naar verwachting loopt het woningtekort de komende jaren alleen maar verder op. In combinatie met een spaarrente van bijna nul procent, die spaarders naar onroerend goed als belegging drijft, en nog steeds voortdurende lage hypotheekrente stand, zal dit de woningvoorraad geen goed doen. Ook is er een veranderend profiel van de huizenkopers, meer zoekers willen graag een (grote) tuin mede ingegeven door een veranderende thuiswerk situatie. Ook zien we een duidelijke trek van de stad naar het platteland.

Toch gaat niet alles vanzelf.
Banken zijn nog kritischer geworden door de corona crisis. Ze zijn vooral strenger geworden bij de nieuwbouw. Ze verstrekken bijvoorbeeld minder snel een overbruggingshypotheek. Banken kijken ook strenger naar inkomens, waarbij ook de term Corona- proof beroepzijn intrede doet. ZZP-ers hebben het nog (steeds) het zwaarst bij het verstrekken van een hypotheek. Ook is er thans een oplopende werkeloosheid en zien we een afnemend consumentenvertrouwen.

Toch lijkt er op de korte termijn weinig in de hoogte de woningprijzen te veranderen. Kopers bieden nog altijd gemiddeld 1,5 procent boven de vraagprijs. Je betaalt gemiddeld € 335.000 euro voor een eigen huis en dat is nog altijd 35 procent meer dan in 2008.

Het blijft spannend op onze woningmarkt. Het is zaak vinger aan de pols te houden en zeker niet in te slapen. Want in deze veranderende economie staat een ding vast; niets is voorspelbaar.


Meer weten?