Is overbieden de nieuwe norm?



Waar we enige tijd geleden nog dachten dat overbieden alleen voorkomt in Amsterdam en de randstad, zien we nu dat dit inmiddels de nieuwe norm is geworden. In een korte tijd hebben we de markt zien omslaan van vraagprijzen naar bieden vanaf prijzen. Ook in ons Vechtdal kunnen we daar niet meer omheen. Het aanbod is ook al heel lang niet zo laag geweest, waar we eerst konden kiezen uit honderden woningen, hebben we het nu over tientallen. Ook de rente is historisch laag en net als we denken dat is het dieptepunt… dan blijkt de rente toch nog dieper te kunnen dalen.

 

Lage rente, weinig aanbod, weinig nieuwbouw, haast geen bouwgrond en veel kopers uit west en midden Nederland zijn de ingrediënten voor deze oplopende spanning. Inmiddels wordt op ruim 70% van de te koop staande woningen overboden. Dit brengt de nodige spanning met zich mee. Dit geldt niet alleen voor potentiële kopers, maar ook voor de makelaars. Honderden reacties voor slechts 1 woning, hoe kun je het dan nog goed doen in de ogen van de consument. Wordt het dan 10 kandidaten uitnodigen of misschien 50 kandidaten of nog meer? Ook de consument gaat nonchalanter om met dit gegeven. Zo worden bezichtigingsafspraken al gemaakt zodra het pand op internet verschijnt zonder enige voorkennis, bang dan ze te laat zijn. Net zo makkelijk worden de afspraken ook weer afgebeld als er wat nader onderzoek is gepleegd.

 

Juist nu komen makelaars regelmatig negatief in het nieuws. Er is veel kritiek op de niet duidelijke bieding procedures, te weinig informatie en te weinig tijd voor een gedegen onderzoek door kandidaat kopers.

Veel gehoorde klacht is; we kregen geen kans om te kijken…….Wat moet ik bieden? Is 10% overbieden normaal of is veel meer bieden de norm? Hoe lang kan ik bieden. Wat is een inschrijf procedure. Programma’s als RADAR schetsen vaak het beeld dat elke makelaar “fout” is. Dat is gelukkig in de praktijk een stuk beter, dan dat men doet voorkomen. Neemt niet weg dat het verre van transparant is.

 

Iedere makelaar volgt zijn eigen norm en bepaalt zelf hoeveel kijkers hij/zij toelaat. Ook is het vaak onduidelijk of en hoeveel er overboden is. Maar ook als je het wél krijgt, want dan blijf je je misschien afvragen of je niet veel te veel hebt betaald. De NVM heeft een tool gemaakt voor on-line bieden (nvmonlinebieden.nvm.nl/). Dan zie je wat een ander biedt. Maar hier doen nauwelijks mensen aan mee, dus dit initiatief komt niet van goed van de grond. Het ideaal is duidelijk nog niet gevonden.

 

Zorg in elk geval dat je niet over je budget heen gaat. Je kunt een hypotheek krijgen van maximaal 100 procent van de waarde van het huis. Alle andere kosten, ook het bedrag dat je overbiedt, betaal je zelf. Dat kan flink in de papieren lopen. Als je gaat overbieden, heb je nog meer eigen geld nodig. Wie al een paar keer een hoger bod heeft uitgebracht en toch achter het net viste, is geneigd de volgende keer nog meer te bieden. Maar blijf je budget in de gaten houden. Lukt het echt niet….. roep dan de hulp in van een aankopende makelaar, hij of zij heeft geen invloed op de (over)biedingsprijs maar trapt in ieder geval op de rem als het bod buitenproportioneel wordt.


Meer weten?