Goudzwaard makelaars
Goudzwaard makelaars

KLANT GEDWONGEN TOT ONNODIG DURE WONINGTAXATIES?



Deze kop van het financiële gedeelte van de Telegraaf van vrijdag 20 mei trok mijn aandacht. Het artikel spreekt over taxateurs die grof willen profiteren van verscherpte regels die vanaf 1 juli a.s. in werking zullen treden. Als taxateur voel ik me natuurlijk aangesproken.

 

Wat is er aan de hand?  

  • Per 1 juli gaan er strengere taxatieregels gelden voor woningtaxaties een model ontwikkeld in samenspraak met de branche organisatie NHG, NRVT en de BANKEN.
  • Doel: taxatierapport moest beter en kwaliteit van taxateurs verbeterd middels (nog betere scholing).
  • Banken mogen bij hypotheekverstrekking niet meer gebruik maken van een geautomatiseerd rapport (ook wel modelwaarde rapport genoemd) Een dergelijke bureauwaardering mag nog wel worden gebruikt onder de voorwaarde dat er door een professional (lees taxateur) naar gekeken is. (En uitsluitend in de gevallen van 90 % loan to value)

 

Wat betekent dit voor de taxateur?

Iedere taxateur ingeschreven in de NRVT (Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs),

dient naast zijn normale studie verplicht een aanvullend examen af te leggen. Pas als dit examen met goed gevolg is afgelegd (wat door vele taxateurs als pittig wordt ervaren) mag de taxateur het nieuwe rapport hanteren. De nadruk ligt met name in de bouwkundige en energetische hoek.

 

Wat betekent dit voor de consument?

Het nieuwe rapport zal naast een andere werkwijze ook meer tijdsbesteding met zich mee brengen. Dit kan per taxatie verschillend zijn, maar het wordt globaal ingeschat op 1 ½ tot 2 uur per taxatie. Logisch dat de taxateur zijn uren zal doorberekenen en dat dit kosten verhogend zal zijn voor de consument. Gelukkig zijn de taxatiekosten fiscaal aftrekbaar.

 

Wie bepalen deze (spel)regels?

De EBA-richtlijnen (EBA staat voor European Banking Authority ofwel een onafhankelijke EU-autoriteit).

Daarnaast het NRVT-reglement en de EVS (European Valuation Standard).

En of je als taxateur nu wil of niet, om te mogen taxeren moet je je conformeren aan deze regels. Doe je dat niet, dan is het einde loopbaan.

 

Conclusie

Als u na het lezen van dit artikel nog steeds van mening bent dat de taxateur grof wil profiteren van de nieuwe regels heeft het mis. Sterker nog de invloed van de TAXATEUR op de werkvloer op het hoe en waarom van ons nieuwe model taxatierapport is nagenoeg nul. Daarnaast zit niemand te wachten op een EXTRA VERPLICHT examen, nog even los van de extra studiekosten en examenkosten die dat met zich mee brengt. En de consument…………………………………… die mag de verhoogde factuur betalen.


Meer weten?