Oververhitte markt blijvende tendens of keerpunt nadert.Een vraag waar heel (ver)kopend Nederland voor staat en ons allen bezig houdt is wat doet de onroerend goed markt, gaat deze nog verder omhoog of hebben we het hoogtepunt bereikt? Iedere makelaar in omgeving Ommen/Dalfsen/Zwolle zal het beamen de woningmarkt is booming! Het aanbod in onze regio blijft dalen en de vraag blijft groot. Nieuwbouw, bestaande bouw alles is verkoopbaar, oude tijden herleven.

 

Hoe zit dit in de rest van Nederland? Bij publicatie van marktcijfers van Calcasa is voor het eerst een daling te zien in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg in het laatste kwartaal van 2018. Hoe kleiner de gebieden hoe onnauwkeuriger de cijfers. Het is lastig om voor een klein gebied de woningprijsontwikkeling voor een kwartaal in kaart te brengen, het gaat dus vooral om de gesignaleerde trend. Huizenprijzen vlakken af en op bepaalde plekken zijn dus zelfs voorzichtige prijsdalingen te zien. Hoewel de prijzen in het hele jaar 2018 zijn gestegen, signaleert Calcasa dat de prijsstijging in de laatste vier kwartalen is afgenomen.

Er werden ook minder woningen verkocht. Sinds het tweede kwartaal van 2013 stegen de woningverkopen steeds verder, maar hier is afgelopen jaar een eind aan gekomen. Ondanks de dalende verkopen, zit de stemming er nog goed in. Er is een overwegend positieve stemming op de markt en zijn mensen nog altijd bereid om tot de koop van een woning over te gaan.

 

Hoe zit dat in onze gemeente? Meten is weten en daarom wat cijfers van de afgelopen jaren op een rij:

Hebben we slechts een kleine terugval of komen we weer is rustiger vaarwater? Dat is de vraag die ook ons bezighoudt. Aan de rente zal het in ieder geval niet liggen. Zowel de langlopende hypotheekrente (afhankelijk van de ontwikkeling op de kapitaalmarkt waarbij economie, inflatie en politieke ontwikkelingen een rol spelen) als de kortlopende hypotheek (bepaald door de ontwikkelingen op de geldmarkt dus beleid van de Europese Centrale Bank) verwacht een gelijkblijvende prognose. Zoals u ziet onroerend goed is nooit saai en over enkele maanden zullen we zien of we wel of niet bij een omslagpunt zijn gekomen.

 

Cijfers voor de gemeente Dalfsen (bron NVM)


Meer weten?