Woning kopen met of zonder makelaar
Moet ik een makelaar inhuren om een woning te kopen? Die vraag is niet zonder meer met ja en neen te beantwoorden. De meeste mensen kopen een keer in de zeven jaar een woning. Logisch dat u dus niet ervaren bent met deze transactie. Toch kopen de meeste mensen een woning zonder inhuren van deskundigheid.
Daar zijn verschillende redenen voor:
- Er is al een makelaar bij
- De woning is al getaxeerd
- Er is al een bouwkundig rapport
- De onderhandeling is standaard 3%
- Een makelaar is duur!
Er is al een makelaar bij.
Een makelaar is altijd partijdig, al is hij nog zo vriendelijk. Hij of zij wordt ingehuurd door de verkoper. Daarmee is hij per definitie partijdig. Het spreekwoord is niet voor niets wie betaalt, die bepaalt.
De woning is al getaxeerd.
Vaak horen we, “ach, de woning is al getaxeerd” en dat klopt. Echter, het doel van de taxatie kan de waarde beïnvloeden. De WOZ taxeert ook woningen toch hoeft deze waarde niet overeen te komen met de werkelijke waarde. Zo is het dus ook met de woning die u koopt. Zo kan het zijn, dat de verkooptaxatie tot een andere waarde leidt dan een taxatie ten behoeve van de financiering. Er is al een bouwkundig rapport
Bij de in verkoopname van een pand wordt soms een bouwkundig rapport opgemaakt in opdracht van de verkopende makelaar of verkoper. Heel vaak zijn deze rapportages erg globaal en geven onvoldoende tot matig inzicht in de woning. Deze rapporten worden door de verkoper of diens makelaar betaald, de bouwkundige krijgt meestal een minimaal bedrag voor zo’n onderzoek waardoor de rapportage te beknopt is en globaal blijft. Ook logisch, als ik verkoper zou zijn wil ik toch niet dat mijn pand wordt afgekraakt in een bouwkundig rapport.
De onderhandeling is standaard 3% Was alles maar zo simpel. De verkoopprijs bij een woning komt tot stand aan de hand van het gesprek tussen verkoper en diens makelaar. Zo heeft iedere makelaar een eigen geweten en ook een eigen vraagprijs. Ook kan de verkoper grote invloed hebben op het vaststellen van de vraagprijs. De prijs kan dus marktconform zijn, maar dat hoeft niet perse zo te zijn.
Een (aankoop)makelaar is duur!
De tarieven in de makelaardij zijn vrij. Daarom kunt u altijd onderhandelen over het tarief van de makelaar. Toch zijn er veel makelaars die werken tegen vaste tarieven en u kunt zelfs makelaars inhuren op uurtarief. Dan betaalt u nooit te veel! Daarnaast is het beste advies soms het slechts betaald: wat dacht u van een advies om de woning beter niet te kopen!
Tenslotte…
- Bent u nooit onzeker over de te bieden prijs?
- Onzeker over de bouwkundige staat?
- Onzeker over de inhoud van de koopakte?
- Onzeker over asbest, verontreiniging of bestemmingsplan?
- Onzeker of de verkopende makelaar u wel voldoende vertelt?
Wij wel, en daarom onderzoeken we eerst…….voordat we tot aankoop over gaan!
Veel succes met uw volgende aankoop.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen: is jouw huis geschikt?
Het installeren van zonnepanelen kan een uitstekende manier zijn om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar…
Levensloopbestendig wonen, hoe zit dat precies?
Levensloopbestendig wonen wordt steeds belangrijker nu mensen langer thuis willen blijven wonen. Dit concept houdt in dat een woning geschikt…